Overslaan en ga direct naar de inhoud

Nieuws

Prinsjesdag 2024: Wat betekent dit voor Onroerend Goed in Fryslân?

Op Prinsjesdag 2024 heeft de Nederlandse regering haar nieuwe plannen en beleidsdoelstellingen aangekondigd, die van invloed kunnen zijn op de onroerendgoedmarkt in Fryslân. Hier is een overzicht van enkele van de belangrijkste punten en hoe dit de huizenmarkt in de regio zou kunnen beïnvloeden. Lees hier meer. 

 

Belastingvrij schenken voor aankoop van een woning

We horen het vaak: een jong stel heeft een woning gekocht en de ouders willen een deel van de aankoopprijs schenken. Daarbij loopt men tegen een aantal regels aan. Onbeperkt schenken is niet aantrekkelijk, omdat de Belastingdienst dan Schenkbelasting zal innen. Er is een jaarlijkse vrijstelling bepaald. Ouders mogen in 2023 € 6.035 schenken aan hun kind, pleegkind of stiefkind. Dit bedrag mag naar eigen inzicht besteed worden. Gebruikt de ontvanger het geld om een eigen woning te kopen, dan geldt er een verhoogde vrijstelling van € 28.947. Er gelden dan wel meerdere voorwaarden. Wij vertellen u hier graag meer over.

Tarief overdrachtsbelasting verhoogd

Per 1 januari van dit jaar is het tarief voor de overdracht van niet-woningen verhoogd. Dit betekent dat een bedrag van 10,4% van de koopprijs dient te worden afgedragen aan de Belastingdienst. Voorheen was dit tarief 8%. Koopt u een boerderij met een agrarische bestemming, houd er dan rekening mee dat er een extra bedrag over de koopprijs heen komt. Het hoge tarief geldt niet alleen bij overdrachten van agrarisch onroerend goed, maar ook bij recreatiewoningen, tweede woningen, percelen onbebouwde grond en bij de aankoop van de woning van de ouders, die de kinderen kopen en waarin de ouders blijven wonen. Gelukkig zijn er ook nog een aantal uitzonderingen waarvoor het hoge tarief niet geldt. Koopt u een agrarische boerderij met een daarbij behorende agrarische woning én gaat u daarin zelf voor langere tijd wonen? Dan geldt het lage tarief van 2% of de startersvrijstelling. Hoe u hiervoor in aanmerking komt? Onze makelaars geven u graag advies.

Huis verkopen, of andere vragen?

Wij staan voor u klaar

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.