Overslaan en ga direct naar de inhoud

Omschrijving

Houdt u ook zo van het buitenleven? Stelt u zich dan eens voor: ’s Ochtends wakker worden met het geluid van de eerste vroege vogels. Genieten van de zon op uw gezicht terwijl u de paarden verzorgt. En ’s avonds de dag afsluiten met een drankje en een prachtige zonsondergang in uw eigen tuin. Ge-nie-ten! Dat kan bij deze bijzondere en vrij gelegen agrarische woonboerderij.

Onder het ‘smûk skaadzjend beamkegrien’ van de Noardlike Fryske Wâlden is gelegen deze prachtige en statige woonboerderij met vele authentieke elementen. Deze woonboerderij is gelegen op een unieke plek, midden in de Friese Wouden. De boerderij is volledig omringd door groen en daardoor kunt u kunt hier genieten van de rust, ruimte en uw eigen tuin met ‘smûke’ hoekjes. Liever actief bezig? Door de aanwezigheid van stalruimte en weiland is deze boerderij ook uitermate geschikt voor een paardenhouder of iemand met een ruimtevragende hobby.
De Ham, zo noemen de inwoners van Drogeham hun geliefde dorp. Het dorp is gelegen in de gemeente Achtkarspelen. Het ligt ten noorden van Drachten. Drogeham heeft ca. 1.700 inwoners. Er is onder andere een basisschool, winkels en er zijn (sport)verenigingen. Voor meer voorzieningen is men aangewezen op Surhuisterveen.

Woongedeelte boerderij
Deze woonboerderij is van het type stelpboerderij en is gebouwd in 1930. Het woongedeelte van de boerderij is opgetrokken uit spouw muren. Het dak is gedekt met dakpannen, met hout onderschoten. De begane grondvloer is deels van hout en deels van beton. De verdiepingsvloer is van hout. De kozijnen zijn van hout. Er is nagenoeg overal dubbele beglazing te vinden. De woning wordt verwarmd middels 2 gaskachels. Warm water komt via de CV-ketel, Nefit 1998.

Traditionele schuur
Het schuurdeel van de traditionele boerderij is ingericht als winkelruimte. Zowel het dak, als de wanden zijn geïsoleerd. De vloer is voorzien van bestrating en beton. Er is een vide, welke bereikbaar is middels een vaste trap en vanaf waar er toegang is tot een berging. Daar is de CV-ketel opgesteld. De ruimte wordt verwarmd middels een luchtverwarmer.

Voormalige jongveestal
Vanuit de winkelruimte is de voormalige jongveestal bereikbaar. De stal heeft een afmeting van ca. 22 x 12 m. De stal is opgetrokken uit houten spanten en halfsteens muren. De topgevels zijn van hout, bekleed met damwandprofielplaten. De ruimte is vrij overspannen. Het dak is gedekt met asbesthoudende golfplaten en is deels geïsoleerd. Onder de stal zijn nog mestputten aanwezig, welke afgesloten zijn middels folie en klinkers. Er is toegang tot de stal middels een schuifdeur met een inrijhoogte van ca. 3,5 m. Overig in de stal zijn een toilet en een berging aanwezig.

Voormalige ligboxenstal
Aan de noordzijde van de voormalige jongveestal is de voormalige ligboxenstal gelegen. De twee stallen zijn met elkaar verbonden middels een tussenbouw, waar een werkplaats in te vinden is. De voormalige ligboxenstal heeft een afmeting van ca. 40 x 21 m. De stal is opgetrokken uit stalen spanten met ondersteuning en halfsteens muren met zeil. De topgevels zijn van hout, bekleed met damwandprofielplaten. Het dak is gedekt met asbesthoudende golfplaten. De nog aanwezige mestputten zijn afgevuld. Er is toegang tot de stal middels twee roldeuren met een inrijhoogte van ca. 4 meter. Een deel van de stal is ingericht met 3 paardenboxen.

Rijbak
Aan de oostzijde van de traditionele boerderij is een paardenbak aangelegd. Deze heeft een afmeting van 20 x 38 m. Bij de rijbak is gedraineerd en voorzien van verlichting.

Kuilplaten
Aan de noordzijde van de gebouwen zijn 4 voormalige kuilplaten te vinden. Tussen de kuilplaten is freesasfalt aangebracht. Daardoor kunnen de platen ook dienst doen als parkeerplek.

Weiland
Aan de oostzijde van de gebouwen is een perceel land gelegen van 0.63.85 ha. Aan de westzijde van de gebouwen zijn twee perceeltjes gelegen van ca 2.500 m² en ca 2.250 m². De grondsoort betreft zand. De percelen zijn niet gedraineerd en zijn bereikbaar via het erf en de openbare weg.

Erfdienstbaarheid
Er is een erfdienstbaarheid, zijnde een recht van weg, waarbij de percelen 3575, 3574 en 3573 dienstbaar zijn aan de percelen Drogeham D 72, 73, 74, 87, 88, 108, 3566, 3567, 3568, 3569, 4038, 4039, 4044, 4052 en 4053. Het pad langs de westzijde van de boerderij kan hiervoor gebruikt worden. Er is vastgelegd dat het onderhoud van het pad is voor diegene die schade veroorzaakt.
PEB huisje
Op het erf staat een PEB huisje, welke te allen tijde bereikbaar moet zijn voor medewerkers van Liander.
Vergunning
Op de locatie is een vergunning aanwezig voor een paardenhouderij en detailhandel voor de ruitersport. Hierbij mogen 20 volwassen paarden gehouden worden.

Bestemming
Blijkens het vigerende bestemmingsplan ‘Buitengebied Achtkarspelen’ van de gemeente Achtkarspelen hebben de gebouwen en het erfperceel de enkelbestemming ‘Agrarisch met waarden – Paardenhouderij’ en heeft het weiland de enkelbestemming ‘Agrarisch met waarden – Besloten gebied’. Zowel het erfperceel, het weiland en een deel van de extra aan te kopen grond hebben de dubbelbestemming ‘Waarde – Geomorfologie’. Kijk voor meer informatie op de website van Ruimtelijke Plannen of neem contact op met de gemeente.

Oplevering: in overleg

Bezichtigingen uitsluitend op afspraak.
Overdracht
Vraagprijs € 845.000 k.k.
Status Beschikbaar
Bouw
Soort woonhuis Vrijstaande woning, woonboerderij
Bouwjaar 1930
Oppervlakten en inhoud
Wonen 245 m²
Gebouwgebonden buitenruimte 6 m²
Overige inpandige ruimte 1.507 m²
Perceel 22.795 m²
Inhoud 8.025 m³
Energie
Energielabel G
Kadastrale gegevens
Perceel DROGEHAM D 3575
Oppervlakte 16.410 m²
Eigendomssituatie Volle eigendom
Perceel DROGEHAM D 3576
Oppervlakte 6.385 m²
Eigendomssituatie Volle eigendom
Buitenruimte
Ligging Beschutte ligging, Buiten bebouwde kom, Landelijk gelegen
Tuin Tuin rondom
Bergruimte
Schuur/berging Aangebouwd steen

Huis verkopen, of andere vragen?

Wij staan voor u klaar

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.